A Mojangot megveszi a Microsoft

Igen, kapaszkodj meg, mert sajnos igazak a hírek: a Microsoft megveszi a Mojangot. Szomorú pillanat ez minden vérbeli Minecraftos számára, mert a Mojang mindig is az indie piac mellett voksolt, kerülte a nagyobb cégeket és hatalmas szerepük volt abban, hogy az indie játékipar idáig fejlődhetett, de ne dobd ki a monitort az ablakon, mert vannak itt részletek is, amelyek talán enyhíthetik frusztráltságodat.

Microsoft Minecraft

Miért adták el egyáltalán?
A játék hatalmasat fejlődött a pályafutása során. Akkorára nőtt, hogy nemcsak, hogy nem ez volt a célja Notchnak, de komoly teherré vállt számára. A részletekért lásd a cikk végén lévő levelet.

Mi lesz a játék különféle platformokra megjelent változataival?
A Mojang nem lát okot arra, hogy miért kéne abbahagyni azok fejlesztését (és a Microsoft kijelentése szerint sem fogják ezeket abbahagyni). A jelenlegi állás szerint csak akkor szűnik meg egy platform változata a játéknak, ha a platform tulajdonosa bont szerződést.

Mi fog történni a Mojang csapatával?
Az alapítók (Notch, Carl és Jacob) elhagyja a csapatot. A többiek még nem teljesen tisztázottak, de egy biztos: Jens továbbra is a Minecraft fő fejlesztője marad.

Mi lesz a Mojang többi játékával?
Egyelőre Twitter üzenetekből csak azt tudtuk meg, hogy a Cobalt fejlesztése átkerül az Oxeye Gameshez.

Lesz még MINECON?
A Microsoft szeretné folytatni a Mojang nyomdokaiban a játékhoz kapcsolódó hagyományokat, ezért tervezik, hogy továbbra is évente megrendezik a MINECON eseményt. Emellett új dolgokon is gondolkoznak, hogy gyakrabban is összehozhassák a közösséget akár online, akár személyesen.

Fog változni a Mojang hozzáállása a játékosokhoz, kapunk-e híreket a funkciókról, újdonságokról?
A csapat ezen nem tervez változtatni, tehát a Twitter követők továbbra is folyamatosan kapcsolatban lehetnek a fejlesztőkkel, akik örömmel osztanak meg minden finomságot.

Mennyiért vette meg a Microsoft a céget?
A Mojangot 2,5 milliárd dollárért vásárolták meg.

Mi lesz a Minecraft FAN Bloggal?
A blogot továbbra is üzemeltetni tervezzük a Mojang tulajdonosváltása ellenére is egészen addig, amíg van egy értelmes Minecraft amiről lehet írni. Nem tartjuk jó ötletnek, de megértjük a szükségességét, hogy el kellett adni a céget, mert túlságosan nagy teher volt az előző tulajdonosoknak. Csak reménykedni tudunk, hogy a cégóriás nem fogja elvinni egy olyan irányba a játékot, ami szembemegy annak eddigi elveivel.

Végül pedig íme Notch üzenete, amelyben leírja miért is jutott erre a döntésre és miért is hagyja el a céget. Köszönjük kitartó munkáját és nem felejtjük el amit tett a játékosokért és fejlesztőkért egyaránt.

“I’m leaving Mojang

I don’t see myself as a real game developer. I make games because it’s fun, and because I love games and I love to program, but I don’t make games with the intention of them becoming huge hits, and I don’t try to change the world. Minecraft certainly became a huge hit, and people are telling me it’s changed games. I never meant for it to do either. It’s certainly flattering, and to gradually get thrust into some kind of public spotlight is interesting.

A relatively long time ago, I decided to step down from Minecraft development. Jens was the perfect person to take over leading it, and I wanted to try to do new things. At first, I failed by trying to make something big again, but since I decided to just stick to small prototypes and interesting challenges, I’ve had so much fun with work. I wasn’t exactly sure how I fit into Mojang where people did actual work, but since people said I was important for the culture, I stayed.

I was at home with a bad cold a couple of weeks ago when the internet exploded with hate against me over some kind of EULA situation that I had nothing to do with. I was confused. I didn’t understand. I tweeted this in frustration. Later on, I watched the This is Phil Fish video on YouTube and started to realize I didn’t have the connection to my fans I thought I had. I’ve become a symbol. I don’t want to be a symbol, responsible for something huge that I don’t understand, that I don’t want to work on, that keeps coming back to me. I’m not an entrepreneur. I’m not a CEO. I’m a nerdy computer programmer who likes to have opinions on Twitter.

As soon as this deal is finalized, I will leave Mojang and go back to doing Ludum Dares and small web experiments. If I ever accidentally make something that seems to gain traction, I’ll probably abandon it immediately.

Considering the public image of me already is a bit skewed, I don’t expect to get away from negative comments by doing this, but at least now I won’t feel a responsibility to read them.

I’m aware this goes against a lot of what I’ve said in public. I have no good response to that. I’m also aware a lot of you were using me as a symbol of some perceived struggle. I’m not. I’m a person, and I’m right there struggling with you.

I love you. All of you. Thank you for turning Minecraft into what it has become, but there are too many of you, and I can’t be responsible for something this big. In one sense, it belongs to Microsoft now. In a much bigger sense, it’s belonged to all of you for a long time, and that will never change.

It’s not about the money. It’s about my sanity.”
Forrás: http://notch.net/2014/09/im-leaving-mojang/

Notch

Írhatsz hozzászólást, vagy visszalinkelheted a saját oldaladról.

1 Hozzászólás ehhez “A Mojangot megveszi a Microsoft”

  1. glerikud szerint:

    Úgy tűnik a Scrolls marad a Mojangnál és a fejlesztése továbbra is a megszokott módon halad tovább.

Szólj hozzá

Kérjük jelentkezz be a hozzászóláshoz.