Twitter hacker szerzett első tapasztalatot a "Minecraft" játékkal a neten

Néhány hónappal ezelőtt olyan személyiségek számláit támadták meg, mint Barack Obama és Elon Musk. A nyomozók ismerik a hátteret. 

Twitter hacker szerzett első tapasztalatot a "Minecraft" játékkal a neten

Minden a "Minecraft"-al kezdődött. Letartóztatása után a 17 éves Graham Ivan C. arról számolt be, hogy első ízben játszott számítógépen a gyerekek körében különösen népszerű számítógépes játékkal. A tinédzsert pénteken tartóztatták le az amerikai hatóságok. Őt gyanúsítják azzal, hogy ő a felelős a Twittert ért hackertámadásért. 

A támadás jó néhány hónappal ezelőtt számos híresség, köztük Barack Obama volt amerikai elnök, Bill Gates, a Microsoft alapítója és Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója fiókját eltérítette. Vállalati fiókokat, például az Apple fiókjait is feltörték. A fiókok tweetekben szólították fel a felhasználókat, hogy küldjenek Bitcoin kriptovaluta-összegeket egy adott számlára - azzal az ígérettel kombinálva, hogy az összeget kétszeresen visszafizetik. A nyomozók szerint eközben több mint 100 000 amerikai dollárt szedtek össze.

Szakértők szerint egy kifinomultabb hackelés - például egy célzott adománykérés vagy politikai üzenet - még nagyobb kárt okozhatott volna, mint a meglehetősen nyilvánvalóan gyanús Bitcoin-hívás.

Az igazságügyi minisztérium lefoglalása a Szövetségi Nyomozó Irodával és más ügynökségekkel való együttműködés eredménye volt - mondta Andrew Warren ügyész Tampában újságíróknak. A hackelés célja az volt, hogy sok amerikaitól pénzt lopjanak, ezért a gyanúsítottat felelősségre vonják. A gyanúsítottat 30 vádpontban vádolják - közölte az ügyész. A 17 éves fiút az igazságszolgáltatás felnőttként kezeli, tekintettel a bűncselekmények súlyosságára, ezért hosszabb börtönbüntetésre számíthat - mondta Warren.

A hatóságok arról számoltak be, hogy a vádlott 10 éves korában a "Minecraftot" használta, hogy elmeneküljön a szülei boldogtalan életéből. Szülei hétéves korában váltak el egymástól. A neten azonban úgy vált ismertté, mint aki másokat becsap. Egy tanú például arról számolt be, hogy nem kapta meg az ígért speciális felszereléseket a "Minecraft" karakterek számára.
A New York Times beszámolója szerint 15 évesen csatlakozott egy online hackerfórumhoz.  Egy évvel később felfedezte magának a Bitcoin világát, 856 000 dollár értékű Bitcoint sikerült megszereznie. Később az Instagramon megmutatta, mit vett belőle: egy Rolexet és egy dizájner tornacipőt. 

A jelenlegi nyomozás során az is kiderült, hogy a jelek szerint két bűntársa is volt, a 17 éves fiúról feltételezik, hogy ő volt a főkolompos.

A Twitter a vállalat számára igen kínos hackert követően közölte, hogy néhány alkalmazottat manipuláltak, és hogy a támadók a bejelentkezési adataik segítségével hozzáférhettek a vállalat belső rendszereihez. A támadás 130 fiókot érintett. A vádlott szerint állítólag sikerült meggyőznie a Twitter egyik alkalmazottját, hogy ő maga az informatikai osztály alkalmazottja. Így támogatást kapott ahhoz, hogy bekerüljön a vállalati hálózatba. 

Mi a reakciód?

like
2
dislike
0
love
1
funny
0
angry
0
sad
0
wow
1